Hlavní informace
Dahl z soczewicą i ziarnem konopi
- Opublikowano: 06-12-16
- Poprawiono: 09-10-23
- Autor: Alexandra Ribola
Európai konyha
Przystawka
366 kcal
Dahl (znane również jako dal lub daal), to jedno z najważniejszych dań kuchni Azji Południowej.
Składniki
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju, lub masła klarowanego Ghee
Garść świeżego szpinaku
Mała puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Dwie łyżki niełuskanego ziarna konopi
Pietruszka (do posypania)
Sól i pieprz
Instrukcje
- Na rozgrzany olej, lub masło klarowane Ghee należy dodać pokrojoną cebulę i przyprawiać: curry, kuminem, solą, kurkumą.
- Następnie po podsmażeniu należy dodać pokrojone pomidory z puszki, dusić przez 10 minut, następnie dodać świeży szpinak i niełuskane ziarno konopi.
- Po około 15 minutach dodać małą puszkę mleka kokosowego i doprawić do smaku, na koniec posypać pietruszką. Idealnie smakuje podane z ryżem, lub pieczywem.
Smacznego!
---
Bardzo popularny w Indiach, Bangladeszu, Nepalu, Pakistanie i na Sri Lance stanowi idealny pomysł na zdrową, ciepłą i smaczną kolację! Jeżeli lubisz smak indyjskiego curry, z pewnością posmakuje Ci dahl z soczewicą i ziarnem konopi.
Proponujemy wersję z wykorzystaniem ziarna konopi, które bogate jest w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze Omega 3-6-9.
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza...
Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Bądź pierwszym komentującym.
Další informace