Hlavní informace
Konopne ciasto z morelami
- Opublikowano: 30-09-15
- Poprawiono: 30-09-15
- Autor: Alexandra Ribola
Európai konyha
Deser
438 kcal
Konopne ciasto z morelami, nie pieczone i bez glutenu
Zdrowy deser - o tym chyba każdy marzy. Ten przepis jest zdrową alternatiwą klasicznego ciasta. Morele, migdały, orzechy laskowe i inne pyszności doskonale pasują z ziarnem konopi.
Składniki
110g suszonych moreli, pokrojonych i przez noc pozostawionych we wodzie
75g rozgniecionego tofu
75g mielonych migdałów
75g mielonych orzechów laskowych
100g łuskanych ziaren konopi
50g ziarna słonecznika
20g ziarna sezamu
25g ziarna dyni
25g drobno pokrojonych orzechów laskowych
10g maku
90g rodzynek
1 mała łyżeczka waniliowego aromatu
Instrukcje
- Przygotować spód, najlepiej okrąglą forme tortową. Wysmarować masłem i włożyć papier do pieczenia. Wszystkie suche skłądniki bez rodzynek zmieszać razem. Morele i wode w której były namoczone [max. 250 ml], rozmiksować razem z aromatem waniliowym. Do tej kaszy dodać tofu, rodzynki i pozostałe suche składniki. Wszystko razem wymieszamy w ciasto.
- Wszystko włożymy do przygotowanej formy. Ciasto przykryjemy papierem do pieczenia. Całą góre obciążymy i pozostawimy w lodówce albo w chłodnym miejscu przez noc.
- Ciasto wyjmiemy z formy i obrócimy na tace. Dekorujemy morelami, posiekanymi migdałami lub łuskanym ziarnem konopi. Podajemy z konopnym jogurtem, czekoladową pianą.
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza...
Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Bądź pierwszym komentującym.
Další informace