Nasiona konopi są obecnie dość popularnym suplementem diety. I nie tylko. Sądząc po zapotrzebowaniu, możemy z całą pewnością stwierdzić, że ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka jest więcej niż oczywisty. Jeśli włączysz nasiona konopi do swojej codziennej diety, przyczynisz się do stworzenia ogólnego dobrego stanu zdrowia Twojego organizmu, a tym samym do zadowolenia z życia.
Nasiona konopi łuskane czy niełuskane
Łuskane nasiona konopi są łuskane w delikatny sposób, aby zachować wszystkie składniki odżywcze. Mają delikatny, orzechowy smak, podobny np. do pestek słonecznika czy sezamu.
Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E i F) oraz minerały (potas, magnez, wapń, magnez, fosfor, cynk…).
Nasiona konopi są wyjątkowe głównie pod względem zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (kwas linolenowy) i Omega 6 (kwas alfa-linolowy). Substancje te są ważne zwłaszcza dla kontroli i współdziałania procesów życiowych w organizmie, prawidłowego funkcjonowania ścian komórkowych, nerwów, odporności i układu sercowo-naczyniowego, służą również jako źródło energii. Mają działanie przeciwutleniające.
Łuskane nasiona konopi powinny stać się częścią diety, zwłaszcza wegetarian, wegan, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i sportowców. Doskonale wspierają organizm nawet w okresach wzmożonego stresu fizycznego i psychicznego.
Niełuskane nasiona konopi są bardziej chrupiące, mają jędrną skórkę trudniejszą do spożycia, ale zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu pomagają oczyścić jelita i wspomagają układ trawienny. Dla lepszej strawności można je najpierw moczyć w wodzie przez kilka godzin lub zmielić.
Niełuskane nasiona są zatem odpowiednim uzupełnieniem detoksykacji; mogą pomóc także szybciej schudnąć. Możemy stosować je samodzielnie jako środek zapobiegawczy i tym samym niwelować ewentualne problemy jelitowe.
Jak wykorzystywane są nasiona konopi?
Ziarno konopi, zarówno łuskane, jak i niełuskane, mają szeroki zakres zastosowań, podobnie jak inne nasiona oleiste.
Nie ma potrzeby ich obróbki termicznej, aby zachować cenne substancje. Z łatwością dodasz je do zwykłych posiłków, tj. do sałatek, makaronów, zup, zmieszasz z owsianką, jogurtem, musli itp. Nadają się one również do bezpośredniego spożycia.
Nasiona konopie niełuskane najlepiej nadają się do pieczenia np. w chlebie, herbatnikach, ciastach itp., ponieważ dzięki skórce lepiej zachowują składniki odżywcze. Nieco grubsza skórka zmiękcza się podczas podgrzewania, dlatego nadaje się również do gotowych, jeszcze ciepłych makaronów, ryżu lub sosów. Sprawdzoną recepturą są nasiona zmielone w maszynce do maku lub mięsa.
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Przepis na mleko konopne z niełuskanych nasion
Mleko konopne jest odpowiednie również dla wegan i składa się ze zmieszanych, niełuskanych nasion konopi połączonych z wodą. Powstała mieszanka śmietankowa ma doskonały smak orzechów laskowych – dodatkowo, w przeciwieństwie do mleka krowiego, ta alternatywa jest znacznie łatwiej strawna. Jak łatwo i szybko przygotować takie mleko w domu?