Wiele osób uważa nasiona konopi za pożywienie. Nasiona te mają bogaty profil odżywczy, a ich spożywanie przynosi nam szereg korzyści. Poniżej informacje, które mogą Cię zainteresować :-)
Nasiona konopi to tak właściwie nasiona rośliny- konopi indyjskiej (Cannabis sativa). Jest ona uprawiana głównie do celów przemysłowych i żywieniowych; nie powoduje skutków psychoaktywnych.
Nasiona konopi mają przyjemny, orzechowy smak. Wiele osób porównuje je do bezsmakowych nasion słonecznika, ale o znacznie bardziej miękkiej strukturze. Na pewno będą Ci smakować.
Dlaczego nasiona konopi są tak wyjątkowe?
-
Białko
Nasiona konopi zawierają prawie tyle samo białka co soja. Na każde 30 g nasion lub około 3 łyżki stołowe przypada 9,46 g białka.
Nasiona konopi są kompletnym źródłem białka, co oznacza, że dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów.
Stosunkowo niewiele pokarmów roślinnych stanowi kompletne źródło białka, więc nasiona konopi są cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
Nasiona konopi są szczególnie bogate w aminokwas zwany argininą, który dba o zdrowie naszego serca.
Konopie nasiona to tak właściwie nasiona rośliny- konopi indyjskiej (Cannabis sativa). Jest ona uprawiana głównie do celów przemysłowych i żywieniowych; nie powoduje skutków psychoaktywnych.
Nasiona konopi mają przyjemny, orzechowy smak. Wiele osób porównuje je do bezsmakowych nasion słonecznika, ale o znacznie bardziej miękkiej strukturze. Na pewno będą Ci smakować.
-
Tłuszcze nienasycone
Zalety tłuszczów wielonienasyconych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych omega-3, stają się coraz bardziej popularne.
Konopia siewna nasiona są głównym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA), czy kwas tłuszczowy omega-3. Organizm nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych i musi je otrzymać z pożywienia.
Ważny jest również stosunek kwasów omega-3 do kwasów tłuszczowych omega-6. Ludzie jedzą zazwyczaj za dużo kwasów omega-6 i za mało omega-3, ale dodanie nasion konopi do diety może pomóc w utrzymaniu równowagi.
Nasiona konopi mają również niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawierają tłuszczów trans.
-
Błonnik
Wiele błonnika w nasionach konopi znajduje się w zewnętrznej skorupie lub łusce. Jeśli to możliwe, kupuj nieobrane nasiona konopi.
Mimo wszystko, nasiona konopi są świetnym źródłem błonnika, nawet bez łusek. Trzy łyżki stołowe zawierają około 1,2 g błonnika.
Jeśli codziennie spożywasz wystarczającą ilość błonnika, możesz:
- zmniejszyć apetyt
- lepiej kontrolować wagę
- ustabilizować poziom cukru we krwi
- dbać o zdrowie jelit
- minerały i witaminy
Konopie indyjskie nasiona zawierają imponującą gamę witamin i minerałów. Są szczególnie bogate w:
- witamina E
- magnez
- fosfor
- potas
Są również dobrym źródłem żelaza, cynku i witamin z grupy B, w tym:
- niacyny
- ryboflawiny
- tiaminy
- witaminy B-6
- kwasu foliowego
Do czego używane są nasiona konopi?
Nasiona konopi łuskane, tak i niełuskane, mają szeroki zakres zastosowań, podobnie jak inne nasiona oleiste.
Aby zachować ich cenne substancje, nie należy poddawać ich obróbce cieplnej. Możesz z łatwością dodać je do typowych posiłków, takich jak sałatki, makarony, zupy, mieszanki do owsianek, jogurtów, musli itp. Nasiona nadają się również do bezpośredniego spożycia.
Jeśli chcesz dodać nasiona konopi do wypieków, takich jak chleb, biszkopty, ciasta czy placki ziemniaczane, polecamy dodać nieobrane nasiona- dzięki temu lepiej zachowają swoje wartości odżywcze.
- Jedz na surowo jako przekąskę.
- Dodaj do smoothie. Przepis na „koktajl kawowy z nasion konopi” i „ciepły koktajl”.
- Dodaj do musli, sałatki, jogurtu lub płatków owsianych.
- Używaj jako masło orzechowe.
- W batonach spożywczych lub batonach musli.
- Zastąp bułkę tartą nasionami konopi przy smażeniu ryby lub kurczaka.
- Wymieszaj z wodą i przygotuj mleko konopne. Przepis na mleko konopne.
- Mielone nasiona konopi jako przyprawa.
- Możesz jeść prażone nasiona konopi jak popcorn.
Co się wytwarza z nasion konopi?
Olej konopny
Olej konopny jest wytwarzany przez tłoczenie na zimno nasion konopi. Ma przyjemny, orzechowy smak i ciemnozielony kolor, co sugeruje dużą zawartość chlorofilu. Olej konopny sam w sobie jest niesamowity do wypieków, sałatek i past do smarowania pieczywa. Olej konopny na co pomaga?
Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...
Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...
Białko konopne
Proteina konopna lub białko z nasion konopi to 50% białko roślinne, otrzymywane w wyniku przetwarzania nasion konopi. Zawartość wszystkich aminokwasów to rzadki wyjątek w białkach roślinnych, a jednym z nich jest właśnie białko konopne. Znajdziesz w nim także idealną równowagę wszystkich nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9. To wszystko sprawia, że białko konopne jest pożywieniem, które zapewnia głęboką regenerację, odżywienie mięśni i narządów. Nadaje się dla dzieci, sportowców, dla osób po operacjach lub po prostu jako suplement diety.
Naturalne 50% białko roślinne, najwyższa wchłanialność (90%), bez zawartości laktozy i glutenu, ...
100% naturalne składniki, najwyższa wchłanialność (90%), +12 aminokwasów, zrównoważona odżywka dla mięśni ...
Drobno zmielone proteiny konopne z dodatkiem kakao i banana poddane procesowi obróbki w niskiej ...
Mąka konopna
Mąka jest wytwarzana z mielonych nasion konopi. Jest bogata w zdrowe tłuszcze, błonnik i białko. Konopie są również bogate w witaminę E, fosfor, potas, sód siarkę, wapń, żelazo i cynk. Mąka konopna jest bezglutenowa i uboga w węglowodany, dzięki czemu jest fantastyczną alternatywą dla zwykłej mąki. Mąkę dodaje się do pieczywa (10-15%, można dodać całe nasiona) lub do sosów.