Hlavní informace
 Napisz komentarz

Konopie są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie, są również łatwo przyswajalne. Konopie są źródłem białka, niezbędnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Jest to jedyne pożywienie, które dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze - jedyne pożywienie, które jest wystarczające dla ludzkiego ciała i nie musi być uzupełniane innym źródłem składników odżywczych. Jednak Budda rzekomo jadł tylko nasiona konopi.


Prawie połowa nasion konopi to tłuszcze, jedna trzecia - białka, reszta to głównie węglowodany i błonnik.

Aminokwasy

Konopie zawierają wszystkie 10 znanych niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować i muszą być dostarczane w pożywieniu. Aminokwasy są budulcem białka, są niezbędne do budowy tkanki mięśniowej i są niezbędne do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Niezbędne kwasy tłuszczowe

Konopie zawierają ponad 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest najbardziej porównywalne ze wszystkimi innymi olejami. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane w ludzkim ciele i muszą być spożywane przez dietę, a także niezbędne aminokwasy.

Nasiona konopi zawierają między innymi niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które są jedynymi konopiami, reprezentowanymi w idealnym stosunku dla ludzkiego ciała. Te dwa kwasy są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu, układu rozrodczego i metabolizmu.

Witaminy i minerały

Nasiona konopi są również źródłem różnorodnych witamin, takich jak E, B1, B2, B6 i minerały. Zawiera magnez, potas, wapń, cynk lub żelazo.

Porozmawiajmy o jedzeniu z konopi.

Jedzenie z konopi - jedzenie na każdy dzień?

Nasiona konopi to owoc konopi - nasiona o wielkości do pół centymetra, składają się z włóknistej łuski i oleistego rdzenia. Nasiona charakteryzują się przede wszystkim wyjątkowo zrównoważoną i złożoną reprezentacją nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędny kwas linolowy omega-3 i kwas linolowy omega-6 są najbliższe własnemu stosunkowi organizmu (1: 3) i zapewniają prawidłowy metabolizm.

Olejek konopny zawiera także rzadki kwas gamma-linolowy omega-6 odpowiedzialny między innymi za jego korzystne działanie na skórę. Oprócz cennych tłuszczów w nasionach znajduje się unikalne białko: edestyna, albumina i inne dobrze trawione niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EMK). Ponadto węglowodany, głównie w postaci błonnika, szeroki zakres witamin B1, B2, B6, C i E, a także minerały, woda, popiół, chlorofil, lecytyna, fityna i kwas gamma-linolenowy o silnym działaniu bakteriobójczym.

Zdrowa dieta, świeża dieta

Zasada, że najzdrowsze produkty są świeże lub tylko lekko ugotowane, jest podwójnie prawdą w przypadku konopi. Aby utrzymać jakość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ani nasiona, ani olej nie powinny być podgrzewane do temperatury przekraczającej 45 ° C. Olej tłoczony musi być chroniony nie tylko przed ciepłem, ale także przed powietrzem i światłem. Utlenianie kwasu powoduje jełczenie i sprawia, że staje się niejadalny. Jak więc najlepiej radzić sobie z konopiami? Oto kilka wskazówek z mojej własnej kuchni:

  • Nasiona konopi w kuchni

Niełuskane nasiona stanowią dobrą część zdrowego śniadania. Nieprzygotowane surowe nasiona posypane rozmazanym chlebem lub musli wykiełkowane na miękkość i smak. Zmiękcza również nieco mocniej skórę, więc dodaję ją do już ugotowanego, jeszcze ciepłego makaronu, ryżu lub sosów. Sprawdzony przepis to nasiona mielone na maku lub maszynce do mięsa.

  • Łuszczone nasiona konopi w kuchni

Osobnym rozdziałem są obrane nasiona, stąd nazwa łuskane. Można je dodawać prawie do wszystkiego (lub jeść same jak orzechy), mieszać z wodą, aby stworzyć pyszne mleko (z orzeźwiającym koktajlem z owocami), moją ulubioną kombinacją jest sałatka owocowa obrana z łuszczonych nasion i cytryny.

Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 6,80 zł
Przed rabatem8,50 zł

Odmiany konopi CBD medycznej o zrównoważonej zawartości 2 głównych kannabinoidów hodowane do celów ...

Cena
Cena sprzedaży 117,00 zł
Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 15,60 zł
Przed rabatem19,50 zł
  • Olej konopny w kuchni

Olej konopny jest niesamowity z ciastami, sałatkami i pastami. Olej psuje się szybko, dlatego zaleca się, aby zużyć go w ciągu pół roku od otwarcia butelki.

TOP!

Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...

Cena
Cena sprzedaży 35,00 zł
TOP!

Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...

Cena
Cena sprzedaży 59,00 zł
  • Mąka konopna

Mąkę dodaje się do wyrobów piekarniczych (10-15%, można dodać całe nasiona) lub sosów.

  • Prażone nasiona konopi

Prażone nasiona konopi aromatyzowane solą lub przyprawami mogą być również zalecane jako „zdrowa” alternatywa dla frytek. Jednak nienasycone kwasy tłuszczowe są tracone w trakcie pieczenia (oraz gotowania).

Powiedz coś tutaj...
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Bądź pierwszym komentującym.