Prawdopodobnie znasz Ghee, masło klarowane i prawdopodobnie znasz i konopie. Ale co z ich połączeniem? Czy próbowałeś go już? Ghee z konopi to odpowiedni suplement diety, który łatwo integruje się z dietą. Jednocześnie jest to naturalny i smaczny sposób na uzyskanie korzyści z konopi.
Czym jest Ghee?
Ghee, czyli masło klarowane, jest bezwodnym tłuszczem otrzymanym ze świeżego masła. Jest to tradycyjne masło, które nasze babcie już dawno temu używały i jest szeroko rozpowszechnione na całym świecie.
Dzisiaj w Europie popularna medycyna Ajurwedyjska również wierzy, że Ghee wzmacnia źródło energii życiowej, która jest podstawą odporności i dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Wspiera zdrowy przepływ wszystkich płynów ustrojowych, wzmacnia nasze nerwy i zmęczony umysł. Poprzez swoje działanie wzmacnia trawienny ogień, który jest tak ważny dla harmonijnego trawienia i wchłaniania substancji odżywczych.
Produkcja Ghee z konopi
Świeże masło z mieszanką konopi indyjskich gotuje się na łagodnym ogniu, aż powierzchnia stanie się półprzezroczysta. Skorupa jest usuwana, a złoto-zielony płyn jest tym, czego potrzebujemy. Masło jest dalej filtrowane z drobnych części konopi do absolutnej czystości. Zarówno masło, jak i konopie są idealne do wykorzystania w jakości biologicznej. Okres trwałości odpowiednio przygotowanego Ghee przechowywanego w zamkniętych pojemnikach w chłodnym, suchym miejscu jest rzędu miesięcy.
Masło konopne klarowane Ghee Produkt czeski Nie zawiera laktozy i glutenu
Co ukrywa Ghee z konopi?
- Masło klarowane Ghee z konopi jest stabilne i nie musisz trzymać go w lodówce. Jednak lodówka zastępuje nie tylko chłodną, ale i ciemną spiżarnię lub schowek. Według niektórych źródeł Ghee dojrzewa jak wino, co oznacza, że jego efekty rosną z czasem.
- Wiadomo, że substancje korzystne w konopiach indyjskich, głównie kanabinoidach, rozpuszczają się w tłuszczu. Oznacza to, że fakt ten czyni Ghee idealnym sposobem spożywania kanabinoidów (CBD) w naturalny sposób.
- Może wytrzymać nawet wysokie temperatury, spada do kategorii temperatury 250 °C, czyli więcej niż zwykłe oleje. Ciepło nie psuje Ghee a potrzebna jest tylko niewielka ilość w porównaniu do oleju lub zwykłego masła.
Oto niesamowite właściwości Ghee i korzystny wpływ konopi.
- Nie zawiera lktozy.
- Łatwo jest umieścić go w naszym menu.
Zastowowanie Ghee z konopi
Korzystanie z Ghee jest zróżnicowane. Możemy umieścić go w miazdze z kukurydzy cukrowej, która doda smaku konopi i orzechów laskowych. Ghee również zmiękcza, dzięki czemu może być stosowane w różnych warzywach, słodkich deserach, jako dobra baza do duszonych mieszanek warzywnych, do pieczenia, smażenia. Może być również rozprowadzane na różnych płytkach z ziarna, które wtedy dobrze pachną. Wystarczy użyć niewielkiej ilości, pół dużej łyżki lub malej łyżeczki, a więc wynik jest gwarantowany.