Masło Ghee i jego niezwykłe właściwości
- Opublikowano: 23-11-16
- Poprawiono: 06-05-21
- Autor: Alexandra Ribola
Jeżeli słyszałeś o maśle Ghee, prawdopodobnie kuchnia hinduska, ajurwedyjska jest ci znana. W Azji Południowo-Wschodniej masło Ghee wykorzystywane jest nie tylko do celów kulinarnych, ale także w tradycyjnych rytuałach religijnych.
Co to jest Ghee?
Słowo „Ghee” pochodzi od sanskryckiego słowa „skropione”, co oznacza, że tłuszcz mleczny został oddzielony od mleka i wody. Ghee to masło klarowane, proces gotowania jest jednak dłuższy, ma to na celu wydobycie z masła orzechowego smaku. Tradycyjnie wykonane z krowiego mleka w procesie długotrwałego gotowania na małym ogniu i usuwania osadów.
Masło konopne klarowane Ghee Produkt czeski Nie zawiera laktozy i glutenu
Oto najważniejsze z powodów, dla których warto włączyć do diety masło Ghee z CBD:
1. Nie zawiera laktozy
Ze względu na usunięcie z masła frakcji białkowej i cukrowej, masło Ghee praktycznie nie zawiera laktozy i może być spożywane przez osoby z jej nietolerancją.
2. Długi termin przydatności
Ma bardzo długi termin przydatności i nie musi być przechowywane w lodówce. Jeżeli szczelnie je zamkniemy, możemy z niego korzystać nawet przez pół roku.
3. To święty pokarm według Ajurwedy
Ghee wraz z mlekiem, jogurtem i miodem uznawane jest za jeden ze świętych pokarmów. Według Ajurwedy:
- Leczy choroby serca
- Pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych
- Wspomaga gojenie się ran
- Przywraca równowagę elementów wata i pitta
- Usprawnia procesy: uczenia się, zapamiętywania i przypominania
- Jest niezastąpione przy medytacjach
4. To bogactwo witamin
Masło Ghee jest niezwykle bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Są one ważne w procesie zapewnienia zdrowia mózgu i układu krwionośnego, wzmacniają także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
5. Obniża poziom złego cholesterolu
Badania wykazują, ze masło ghee znacząco potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także dba o to, aby jego poziom w naszym organizmie był odpowiedni.
6. Pomaga zredukować wagę
Ze względu na zawartość sprzężonych kwasów tłuszczowych CLA (które pomagają również w walce z nowotworem), masło Ghee stoi na straży naszej wagi.
7. Poprawia trawienie
Masło klarowane Ghee działa stymulująco na nasz układ pokarmowy. Znacząco poprawia nasze trawienie, stanowi tarczę ochronną dla naszego żołądka, utrzymuje go w zdrowiu.
8. Zmniejsza stan zapalny
Masło Ghee chroni nasz układ pokarmowy i zmniejsza zapalenie w jego przewodzie. Zgodnie z Ajurwedą, masło Ghee pomaga nam uniknąć zapalenia, które z kolei prowadzi do szeregu chorób takich jak Alzheimer, nowotwory, artretyzm.
lub opublikuj jako gość
Bądź pierwszym komentującym.