Hlavní informace
 Napisz komentarz

Jeżeli słyszałeś o maśle Ghee, prawdopodobnie kuchnia hinduska, ajurwedyjska jest ci znana. W Azji Południowo-Wschodniej masło Ghee wykorzystywane jest nie tylko do celów kulinarnych, ale także w tradycyjnych rytuałach religijnych.


Co to jest Ghee?

Słowo „Ghee” pochodzi od sanskryckiego słowa „skropione”, co oznacza, że tłuszcz mleczny został oddzielony od mleka i wody. Ghee to masło klarowane, proces gotowania jest jednak dłuższy, ma to na celu wydobycie z masła orzechowego smaku. Tradycyjnie wykonane z krowiego mleka w procesie długotrwałego gotowania na małym ogniu i usuwania osadów.

Masło konopne klarowane Ghee Produkt czeski Nie zawiera laktozy i glutenu

Cena
Cena sprzedaży 39,00 zł

Oto najważniejsze z powodów, dla których warto włączyć do diety masło Ghee z CBD:

1. Nie zawiera laktozy

Ze względu na usunięcie z masła frakcji białkowej i cukrowej, masło Ghee praktycznie nie zawiera laktozy i może być spożywane przez osoby z jej nietolerancją.

2. Długi termin przydatności

Ma bardzo długi termin przydatności i nie musi być przechowywane w lodówce. Jeżeli szczelnie je zamkniemy, możemy z niego korzystać nawet przez pół roku.

3. To święty pokarm według Ajurwedy

Ghee wraz z mlekiem, jogurtem i miodem uznawane jest za jeden ze świętych pokarmów. Według Ajurwedy:

  • Leczy choroby serca
  • Pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych
  • Wspomaga gojenie się ran
  • Przywraca równowagę elementów wata i pitta
  • Usprawnia procesy: uczenia się, zapamiętywania i przypominania
  • Jest niezastąpione przy medytacjach

4. To bogactwo witamin

Masło Ghee jest niezwykle bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Są one ważne w procesie zapewnienia zdrowia mózgu i układu krwionośnego, wzmacniają także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

5. Obniża poziom złego cholesterolu

Badania wykazują, ze masło ghee znacząco potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także dba o to, aby jego poziom w naszym organizmie był odpowiedni.

6. Pomaga zredukować wagę

Ze względu na zawartość sprzężonych kwasów tłuszczowych CLA (które pomagają również w walce z nowotworem), masło Ghee stoi na straży naszej wagi.

7. Poprawia trawienie

Masło klarowane Ghee działa stymulująco na nasz układ pokarmowy. Znacząco poprawia nasze trawienie, stanowi tarczę ochronną dla naszego żołądka, utrzymuje go w zdrowiu.

8. Zmniejsza stan zapalny

Masło Ghee chroni nasz układ pokarmowy i zmniejsza zapalenie w jego przewodzie. Zgodnie z Ajurwedą, masło Ghee pomaga nam uniknąć zapalenia, które z kolei prowadzi do szeregu chorób takich jak Alzheimer, nowotwory, artretyzm.


 

Powiedz coś tutaj...
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Bądź pierwszym komentującym.