6 dowodów na to, że ziarno konopi jest idealne dla naszego zdrowia
- Opublikowano: 19-10-16
- Poprawiono: 06-05-21
- Autor: Alexandra Ribola
Nasiona konopi (siemię konopne) to nasiona konopi z gatunku Cannabis sativa, które w swoim składzie zawiera tylko śladowe ilości THC- substancji, która wykazuje działanie psychoaktywne. Ziarna konopi są bardzo pożywne i bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze roślinne, białko, a także witaminy i minerały.
6 prozdrowotnych właściwości ziaren konopi:
1. Ziarna konopi są niezwykle pożywne.
Nasiona konopi, które potęgą właściwości prozdrowotnych dorównują orzechom, to doskonale zbilansowany pokarm dla naszego ciała. Mają delikatny, orzechowy posmak i nazywane są często sercem konopi.
Ziarna konopi w 30% składają się ze zdrowych nienasyconych tłuszczów roślinnych: omega-3 i omega-6, które odpowiedzialne są za utrzymanie naszego ciała i umysłu w świetnej kondycji.
Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy (GLA), który odpowiada za regenerację stawów i mięśni a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Brak kwasu GLA w naszej diecie powoduje, że skóra traci elastyczność, jest podatna na zmarszczki a także w przypadku uszkodzeń skóry, rany goją się wolniej.
Nasiona konopi stanowią też doskonałe źródło białka, które stanowi aż 25% całkowitej wartości energetycznej. Dla przykładu nasiona chia lub siemię lniane zawiera w sobie tylko 16-18%.
Ziarna konopi to także doskonałe źródło witaminy E oraz minerałów takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Może być spożywane na surowo, gotowane a także prażone. Olej z konopi ma wiele właściwości zdrowotnych, a w Chinach stosowany jest już od ponad 3000 lat pełniąc rolę zarówno dodatku do potraw jak i lekarstwa.
Podsumowanie: Nasiona konopi są bogatym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, a także zawierają wysoką dawkę witaminy E, fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku.
2. Ziarna konopi pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
Choroby serca to jedne z najbardziej powszechnych schorzeń z jakimi się zmagamy. Istnieje szereg dowodów na to, że regularne spożywanie nasion konopi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Nasiona konopi zawierają argininę, jeden z najzdrowszych aminokwasów odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm organizmu a także detoksykację polegającą na pozbyciu się szkodliwych substancji z naszego organizmu.
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
13000 osobom, które uczestniczyły w badaniu podano wysoką dawkę argininy i okazało się, że pierwiastek ten znacząco wpłynął na obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (CRP). Podwyższony CRP wskazuje na proces zapalny, który ma miejsce w naszym organizmie. CRP ma także wpływ na nasz układ krążenia i ewentualne choroby z nim związane.
Obecność kwasu gamma-linolenowego (GLA), który znajduje się w nasionach z konopi również wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Ponadto badania wykazały, że nasiona konopi a także olej z nasion konopi może znacząco obniżać ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów, a także pomaga przy rekonwalescencji po przebytym zawale serca.
Podsumowanie: Nasiona konopi stanowią doskonałe źródło argininy i kwasy gamma-linolenowego, które znacznie redukują ryzyko wystąpienia chorób serca
3. Ziarna konopi są pomocne w leczeniu chorób skóry.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 występujące w ziarnie konopnym mają ogromny wpływ na odporność naszego organizmu. Ich prawidłowa i zbilansowana ilość pomaga chronić nas przed czynnikami zewnętrznymi, a także szeregiem chorób. Stosunek kwasów omega-3 i omega-6 w nasionach konopi jest optymalny dla ludzkiego organizmu.
Badania wykazują, że olej konopny podawany ludziom z chorobami skórnymi i wypryskami reguluje nawilżenie skóry a także niweluje swędzenie.
Podsumowanie: Nasiona konopi zawierają zbilansowaną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, są pomocne w chorobach skóry a także pomagają łagodzić nieprzyjemne objawy egzemy.
4. Ziarna konopi są doskonałym źródłem białka roślinnego.
Aż 25% z kalorii, których dostarczamy organizmowi po zjedzeniu nasion konopi to pełnowartościowe białko. Nasiona konopi mogą dostarczyć białka w takiej ilości jak wołowina lub jagnięcina. 30g (lub 2-3 łyżki) nasion konopi to aż 11g proteiny roślinnej (białka)! To doskonała wiadomość dla wegetarian i wegan, którzy dbają o zbilansowaną ilość składników odżywczych w swojej diecie.
Nasiona konopi to pełnowartościowe źródło białka, zawierające wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam i które muszą być dostarczane w diecie.
Pełnowartościowe białko roślinne to rzadkość, ponieważ większość roślin nie zawiera lizyny, która należy do grupy aminokwasów niezbędnych, które nie są syntezowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Kolejnym niezbędnym aminokwasem, którego nie jesteśmy w stanie pobrać inaczej niż w pokarmie jest metionina, arginina i cysteina, one również znajdują się w ziarnie konopnym.
Podsumowanie: Aż 25% kalorii których dostarczamy organizmowi po zjedzeniu nasion konopi to pełnowartościowe białko. Stanowią źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
5. Ziarna konopi zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i menopauzy.
Aż 80% kobiet miesiączkujących odczuwa skutki napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawy spowodowane są zwiększeniem poziomu prolaktyny w kobiecym ciele.
Kwas gamma-linolenowy (GLA), który znajduje się w nasionach konopi znacząco obniża poziom prolaktyny we krwi. Badanie, w którym uczestniczyły kobiety zmagające się z PMS, zastosowano dawkę 1g nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym 210mg GLA) dziennie, odczuły znaczną poprawę i zmniejszenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Kobiety cierpiące co miesiąc z powodu dokuczliwych objawów skarżą się na ból piersi, zatrzymanie wody w organizmie, drażliwość i wahania nastroju. Kobiety często nie czują się sobą w tej fazie cyklu, kwas gamma-linolenowy pomaga w utrzymaniu naszej kondycji psychicznej i fizycznej w doskonałej formie.
Nasiona konopi dzięki zawartości GLA łagodzą także objawy menopauzy. W jaki dokładnie sposób kwas ten oddziałuje nie do końca zbadano, jednak pewne jest, że pomaga regulować poziom hormonów i eliminuje stany zapalne.
Podsumowanie: Spożywanie nasion konopi zmniejsza objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) a także na dokuczliwe objawy menopauzy.
6. Ziarna konopi wspomagają prawidłowe trawienie.
Błonnik pełni kluczową rolę w naszej diecie i ma ogromny wpływ na prawidłowe trawienie. Nasiona konopi to doskonałe źródło zarówno błonnika rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego.
Błonnik rozpuszczalny odpowiedzialny jest za uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu we krwi i ma wpływ na utrzymanie go na prawidłowym poziomie.
Błonnik nierozpuszczalny poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Ziarna konopi łuskane zawierają mniejszą ilość błonnika, ponieważ najbogatsze jest ziarno niełuskane, z którego łuski nie zostały usunięte.
Podsumowanie: W niełuskanym ziarnie konopi znajduje się duża ilość nierozpuszczalnego błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie. Łuskane ziarno konopi zawiera tego błonnika mniej.
Źródło: https://authoritynutrition.com/6-health-benefits-of-hemp-seeds/
6 prozdrowotnych właściwości nasion konopi:
1. Nasiona konopi są niezwykle pożywne.
Nasiona konopi, które potęgą właściwości prozdrowotnych dorównują orzechom, to doskonale zbilansowany pokarm dla naszego ciała. Mają delikatny, orzechowy posmak i nazywane są często sercem konopi.
Nasiona konopi w 30% składają się ze zdrowych nienasyconych tłuszczów roślinnych: omega-3 i omega-6, które odpowiedzialne są za utrzymanie naszego ciała i umysłu w świetnej kondycji.
Nasiona konopi zawierają również kwas gamma-linolenowy (GLA), który odpowiada za regenerację stawów i mięśni a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Brak kwasu GLA w naszej diecie powoduje, że skóra traci elastyczność, jest podatna na zmarszczki a także w przypadku uszkodzeń skóry, rany goją się wolniej.
Nasiona konopi stanowią też doskonałe źródło białka, które stanowi aż 25% całkowitej wartości energetycznej. Dla przykładu nasiona chia lub siemię lniane zawiera w sobie tylko 16-18%.
Nasiona konopi to także doskonałe źródło witaminy E oraz minerałów takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Może być spożywane na surowo, gotowane a także prażone. Olej z konopnych nasion ma wiele właściwości zdrowotnych, a w Chinach stosowany jest już od ponad 3000 lat pełniąc rolę zarówno dodatku do potraw jak i lekarstwa.
Podsumowanie: Nasiona konopi są bogatym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, a także zawierają wysoką dawkę witaminy E, fosforu, potasu, magnezu, żelaza i cynku.
2. Nasiona konopi pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
Choroby serca to jedne z najbardziej powszechnych schorzeń z jakimi się zmagamy. Istnieje szereg dowodów na to, że regularne spożywanie nasion konopi może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Nasiona konopi zawierają argininę, jeden z najzdrowszych aminokwasów odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm organizmu a także detoksykację polegającą na pozbyciu się szkodliwych substancji z naszego organizmu.
13000 osobom, które uczestniczyły w badaniu podano wysoką dawkę argininy i okazało się, że pierwiastek ten znacząco wpłynął na obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (CRP). Podwyższony CRP wskazuje na proces zapalny, który ma miejsce w naszym organizmie. CRP ma także wpływ na nasz układ krążenia i ewentualne choroby z nim związane.
Obecność kwasu gamma-linolenowego (GLA), który znajduje się w nasionach konopi również wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Ponadto badania wykazały, że nasiona konopi a także olej z nasion konopi może znacząco obniżać ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów, a także pomaga przy rekonwalescencji po przebytym zawale serca.
Podsumowanie: Nasiona konopi stanowią doskonałe źródło argininy i kwasy gamma-linolenowego, które znacznie redukują ryzyko wystąpienia chorób serca
3. Nasiona konopi są pomocne w leczeniu chorób skóry.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 występujące w ziarnie konopnym mają ogromny wpływ na odporność naszego organizmu. Ich prawidłowa i zbilansowana ilość pomaga chronić nas przed czynnikami zewnętrznymi, a także szeregiem chorób. Stosunek kwasów omega-3 i omega-6 w nasionach konopi jest optymalny dla ludzkiego organizmu.
Badania wykazują, że olej konopny podawany ludziom z chorobami skórnymi i wypryskami reguluje nawilżenie skóry a także niweluje swędzenie.
Podsumowanie: Nasiona konopi zawierają zbilansowaną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, są pomocne w chorobach skóry a także pomagają łagodzić nieprzyjemne objawy egzemy.
4. Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka roślinnego.
Aż 25% z kalorii, których dostarczamy organizmowi po zjedzeniu nasion konopi to pełnowartościowe białko. Nasiona konopi mogą dostarczyć białka w takiej ilości jak wołowina lub jagnięcina. 30g (lub 2-3 łyżki) nasion konopi to aż 11g proteiny roślinnej (białka)! To doskonała wiadomość dla wegetarian i wegan, którzy dbają o zbilansowaną ilość składników odżywczych w swojej diecie.
Nasiona konopi to pełnowartościowe źródło białka, zawierające wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam i które muszą być dostarczane w diecie.
Pełnowartościowe białko roślinne to rzadkość, ponieważ większość roślin nie zawiera lizyny, która należy do grupy aminokwasów niezbędnych, które nie są syntezowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Kolejnym niezbędnym aminokwasem, którego nie jesteśmy w stanie pobrać inaczej niż w pokarmie jest metionina, arginina i cysteina, one również znajdują się w ziarnie konopnym.
Podsumowanie: Aż 25% kalorii których dostarczamy organizmowi po zjedzeniu nasion konopi to pełnowartościowe białko. Stanowią źródło wszystkich niezbędnych aminokwasów.
5. Nasiona konopi zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i menopauzy.
Aż 80% kobiet miesiączkujących odczuwa skutki napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Objawy spowodowane są zwiększeniem poziomu prolaktyny w kobiecym ciele.
Kwas gamma-linolenowy (GLA), który znajduje się w nasionach konopi znacząco obniża poziom prolaktyny we krwi. Badanie, w którym uczestniczyły kobiety zmagające się z PMS, zastosowano dawkę 1g nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym 210mg GLA) dziennie, odczuły znaczną poprawę i zmniejszenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Kobiety cierpiące co miesiąc z powodu dokuczliwych objawów skarżą się na ból piersi, zatrzymanie wody w organizmie, drażliwość i wahania nastroju. Kobiety często nie czują się sobą w tej fazie cyklu, kwas gamma-linolenowy pomaga w utrzymaniu naszej kondycji psychicznej i fizycznej w doskonałej formie.
Nasiona konopi dzięki zawartości GLA łagodzą także objawy menopauzy. W jaki dokładnie sposób kwas ten oddziałuje nie do końca zbadano, jednak pewne jest, że pomaga regulować poziom hormonów i eliminuje stany zapalne.
Podsumowanie: Spożywanie nasion konopi zmniejsza objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) a także na dokuczliwe objawy menopauzy.
6. Nasiona konopi wspomagają prawidłowe trawienie.
Błonnik pełni kluczową rolę w naszej diecie i ma ogromny wpływ na prawidłowe trawienie. Nasiona konopi to doskonałe źródło zarówno błonnika rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego.
Błonnik rozpuszczalny odpowiedzialny jest za uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu we krwi i ma wpływ na utrzymanie go na prawidłowym poziomie.
Błonnik nierozpuszczalny poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Nasiona konopi łuskane zawierają mniejszą ilość błonnika, ponieważ najbogatsze jest ziarno niełuskane, z którego łuski nie zostały usunięte.
Podsumowanie: W niełuskanym ziarnie konopi znajduje się duża ilość nierozpuszczalnego błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie. Łuskane ziarno konopi zawiera tego błonnika mniej.
Źródło: https://authoritynutrition.com/6-health-benefits-of-hemp-seeds/
lub opublikuj jako gość
Bądź pierwszym komentującym.