Zioła w medycynie ludowej
- Opublikowano: 17-10-16
- Poprawiono: 06-05-21
- Autor: Alexandra Ribola
Dawniej rośliny, w nich gałązki, kwiaty i zioła nie zdobiły mieszkań i nie służyły do obdarowywania nimi innych, lecz wykorzystywano je w różnych zabiegach i rytuałach.
W medycynie i lecznictwie ludowym każde z ziół zajmowało szczególne miejsce, a wraz z powrotem mody na slow life, medycynę naturalną i zdrowy tryb życia, wracamy do tego co dla naszych przodków było codziennością w dbałości o zdrowie.
Kilka ciekawostek na temat zastosowania ziół w medycynie ludowej...
- Bylica piołun, popularna także jako absynt, piełun, piołun i wermut; już od czasów starożytnych znana była jako roślina lecznicza i przyprawowa. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych i substancji goryczowych często sporządzany był jako wyciąg alkoholowy z ziela. Pito także herbaty z ziela bylicy piołunu, alby wypędzić z ciała robaki i posypywano nim karczmy.
-
Kminek zwyczajny, był stosowany przez naszych przodków przy niedomaganiach żołądka, wzdęciach, kolkach i biegunce. Po owoce kminu, także palone, sięgano również w przy bólach zębów, a okłady z ziela kładziono na oczy.
-
Lubczyk ogrodowy uprawiany był od starożytności. To znana aromatyczna przyprawa, a także afrodyzjak. Lubczyk pełnił bardzo ważne miejsce wśród ziół medycyny ludowej, był niezastąpiony przy inhalacjach w chorobach gardła i kaszlu oraz reumatyzmie.
A jakie znaczenie miały konopie siewne (Cannabis Sativa L.) w kulturze i medycynie ludowej?
Konopie siewne (Cannabis Sativa L.)
W uprawie, niekiedy występuje zdziczałe na polach, w ogrodach.
Konopie w lecznictwie ludowym miały różnorodne zastosowanie:
-
Przy bólach zęba (na Jurkowszczyźnie)
-
Głowy (Pokucie, Tarnopolskie)
-
Przy róży (okolice Mińska, Kieleckie)
-
Liszajach (Dorożów)
-
Przelęknięciu (okolice Bochni)
-
Ranach (okolice Sieradza)
-
Osłabieniu (dawna gubernia Mińska)
-
Kaszlu (Sieradzkie)
-
Zaparciu (nad Rabą)
-
Rzeżączce (Rabsztyn)
-
Na porost włosów (Zaolzie)
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
W jaki sposób przyrządzano zioła?
Stosowano różne sposoby, od picia nasion konopi, poprzez robienie okładów, obmywanie, inhalacje (przy bólach zębów), a także palono przy przelęknięciu, po wijanie konopiami przy róży, lub w przypadku osłabienia- sianie konopi ponad chorą osobę siedzącą na polu.
Najpopularniejszymi postaciami leku są napary, herbaty z konopi, przyrządzane z wykruszonego ziela, liści i kwiatów.
Doskonale wiemy, że konopie siewne świetnie sprawdzają się w kuchni a także w połączeniu z innymi ziołami. W przeszłości napary przyrządzane były z dwóch lub więcej rodzajów rośliny. Znane połączenie to herbata z konopi z dodatkiem mięty, melisy, a także owoców, które nadają słodkiego aromatu herbacie.
Połączenie ziół z alkoholem
Także miód pełnił ważną rolę w medycynie ludowej, nasi przodkowie doskonali zdrowotne właściwości tego napoju. Nalewki miodowe cieszyły się ogromną popularnością, szczególnie na stołach szlacheckich.
Naturalne sposoby na pozbycie się wielu dolegliwości to najlepsza alternatywa dla leków, które mogą obciążać nasz żołądek i powodować wiele skutków ubocznych.
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wykorzystano fragmenty „Zerwij ziele z dziewięciu miedz...” A. Paluch.
lub opublikuj jako gość
Bądź pierwszym komentującym.